Damian Ureche a semnat o foarte frumoasă pagină de poezie în literatura română a veacului XX, după cum a semnat frumoase pagini de gazetărie culturală în presa timpului, cucerindu-și un nume de scriitor prețuit și recunoscut.

L-am cunoscut și eu îndeaproape, firește, și m-a cucerit prin harul lui poetic, prin ținuta lui intelectuală deosebită și susținută prin cercurile culturale timișorene, ca să dobândească și o reputație națională.

Și-a iubit satul de obârșie Fometești și, firește, Slătioara, care s-au dovedit o vatră fructuoasă culturală pentru că, nu trebuie să uităm că aici, la Slătioara, și tot în satul Fometești de odinioară, s-a născut marele teolog Petre David, profesor universitar, decan la trei facultăți de Teologie și autor al unor studii și cercetări și cărți importante pentru creștinismul ortodox românesc.

Închei, recunoscând iarăși că sunt la vârsta mea bucuros prezent la această sărbătoare prin acest cuvânt de salut călduros și solidar cu acest loc care este Slătioara și care este și pentru mine cel mai frumos loc din lume.

Dinu Săraru

Casa de cultură „Dinu Săraru” din Slătioara de Vâlcea a găzduit sâmbătă, 18 mai, un captivant demers cultural care a cuprins lansări de carte – Extras din Fișa Intimă de Damian Ureche, Ocna de sare din soare de Constantin Mărăscu și Insula fiecăruia, volum editat de Clubul de la Timișoara –, proiecția filmului Oul de Cuc, în regia lui Ioan Cărmăzan și un recital de muzică folk susținut de Adrian Brădean.