Sub soarele Tel Avivului, prin 2005, realizam interviuri cu personalități ale presei israeliene de limbă română pentru Radio România Cultural. Am apreciat atunci îndelungata activitate a celui mai longeviv jurnalist israeliano-român, Marius Mircu, fratele acad. Solomon Marcus, cel care a realizat, la postul de radio Kol Israel (Vocea Israelului), un amplu serial de 200 de episoade dedicate istoriei presei evreiești din România. Apreciam, tot atunci, remarcabila lucrare a dramaturgului și publicistului Alexandru Mirodan, Dicționarul neconvențional al scriitorilor evrei de limba română, volumele apărute la Tel Aviv în 1986 și în 1997, la Editura Minimum.

I. Aurescu

Sub soarele Tel Avivului, vorbeam atunci despre tinerețea fără bătrânețe a lui Iosif Aurescu, decanul de vârstă al presei israeliene de limbă română. Un nonagenar tânăr ca spirit, care și-a realizat visul de a-și crea propria publicație, „Revista Familiei”, în 1967, după emigrarea în Israel. O revistă căutată și în România și care se transmitea „pe sub mâna” vameșilor în „epoca de aur” de dinaintea lui decembrie ’89. Iată ce îmi spunea atunci acest neobosit, energic jurnalist, activ până în ultima clipă a vieții sale: „Se expediază revista și în Canada și în Australia. E prezentă pe piața presei. În Israel sunt vreo mie cinci sute de puncte de difuzare. Avem un public care ne telefonează la redacție, ne felicită pentru ceea ce facem și ne întreabă „ce s-a întâmplat?” în cazul în care revista nu ajunge la timp… Revista are un specific literar și de divertisment. Nu am făcut nici un fel de politică în toți acești 40 de ani. Și mulți cititori s-au declarat mulțumiți de acest lucru pentru că sunt sătui de politică. La noi găsesc literatură, umor, sfaturi culinare, medicale, dar, în special, literatură.” La întrebarea referitoare la colaboratori, regretatul I. Aurescu mi-a răspuns: „Printre colaboratorii actuali pot să-i citez pe Ella Rind din Canada, pe Sorin Cunea de la München, pe Alexandru Andy din Tel Aviv. Directorul de onoare al revistei este scriitorul și avocatul G. Mosari. Avem prieteni scriitori care publică la noi, printre care Shaul Carmel, care nu mai are nevoie de nici o prezentare.”

G. Mosari

Oamenii s-au schimbat, pasiunea și spiritul de responsabilitate pentru jurnalism au rămas aceleași. „Revista Familiei” a fost preluată, ca o ștafetă de suflet, de o echipă tânără, cu înalte studii în România, călăuzită de cerul înstelat și de legea morală: Dragoș și Ioana Nelersa, care au învățat gazetărie din mers, având alături publiciști mai experimentați, printre care l-aș numi în primul rând pe acel arbitru al eleganței, neuitatul Mosari, despre care tot atunci, prin 2005, scriam: Cel mai „al lui” îi este lui Mosari simțul măsurii… Povestitor prin excelență, el recreează spectacolul lumii de la nivelul omului obișnuit, dezvăluind, cu un umor cald, lumea pe dos, întâmplări amuzante cu care el, blândul autor, ne face capul calendar, convingându-ne că luna este pe Pământ, zâmbind a râde ca un autentic și etern voiajor prin lumea călătoriilor în care ne atrage de fiecare dată…

Dragoș Nelersa și Ioana Toff

„Revista Familiei” apare neîntrerupt de 52 de ani. Dragoș și Ioana Nelersa o conduc din 2006. Revista este, azi, distribuită din Israel până în Australia și Canada.

Dar Dragoș, Ioana și Mosari au mai pus bazele unei publicații care a atras interesul unei mase crescânde de cititori, „Gazeta Românească”. Reportaje, comentarii politice, viață socială, știri mondene, evenimente, toate se regăsesc în paginile ei: cu antene fine în atât societatea israeliană, cât și în cea românească unde îi sunt rădăcinile, un vector de informație politică, socială și culturală. Este distribuită în Israel, în țări din Orientul Mijlociu și în România ca o punte de legătură între originarii din România.

De la poetul Shaul Carmel și apoi de la prozatorul Mosari, Dragoș Nelersa a preluat și Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, cea fondată de Shaul Carmel, Solo Har, dr. Joseph Campus, Teșu Solomovici și M. Rudich. ASILR are în componența ei scriitori, critici și oameni de cultură originari din România. La editura „Familia”, înființată de Dragoș și Ioana Nelersa, au apărut zeci de titluri de literatură în limbile română, ebraică și franceză, volume care stimulează spiritul creativ al micii Românii din Țara Sfântă. Nume ca Mirel Brateș, Alexandru Andy, Teșu Solomovici, Bianca Marcovici și câți alții nu mai au nevoie de nici o prezentare.

Din anul 2011, ASILR publică anual revista „IZVOARE”, o antologie a celor mai bune lucrări ale anului anterior. Revista reflectă subiectele care interesează scriitorii israelieni moderni: Holocaustul, viața și asimilarea emigranților români în Israelul frământat de conflictul israelo-arab, dar mai ales artele și cultura care înfloresc în Israel. ASILR participă la târguri internaționale de carte atât în Israel, cât și în România.

Iată doar câteva pagini din istoria vie a presei de limbă română pe tărâm israelian din care, precum spunea acel „trubadur revoltat”, Shaul Carmel, „M-am înfruptat din tine/ Cu disperarea naufragiatului.” Înșir’te mărgărite, toată dragostea noastră!