Expoziția de creație artistică „Universul Eminescu”
organizată de Fundația Națională „Niște Țărani” și Galeria Contrast
Ediția a 16-a, 15 ianuarie 2021

În 15 ianuarie, în zi sacră a românilor, Luceafărul a fost mai aproape de noi. În semn de recunoaștere a valorii supreme în spiritualitatea națională am sărbătorit și Ziua Culturii Române. Fundația Națională „Niște Țărani” și Galeria Contrast au considerat că este un semn înălțător, patriotic, rezonant, de a aduce un vibrant omagiu geniului nepereche al graiului românesc și au organizat cea de-a 16-a ediție „Universul Eminescu”, un admirabil demers început de profesorul Ilie Roșianu, critic de artă, care are meritul de a fi studiat opera eminesciană și de a lansa ideea realizării în București a unui lăcaș sacru al identității românești: „Muzeul Eminescu”.
Evenimentul a fost un dialog între poezie și artă. Gazdele noastre au subliniat că au fost inspirate de cuvintele marelui Nichita Stănescu, care a gândit și rostit cele patru nume de rezonanță ale unui suprem catren: „Eminescu, Grigorescu, Enescu, Brâncuși”. Așadar, de-a lungul vremii, urmașii lui Grigorescu și Brâncuși au creat opere de o inestimabilă valoare pentru cinstirea bardului național. Drept recunoaștere a universalității sale, UNESCO a declarat, la împlinirea a 100 de ani de la dispariția poetului, „anul 1989 – anul internațional Eminescu”, iar mai târziu l-a declarat pe Mihai Eminescu „Poetul anului 2000”! Luceafărul a intrat în Cartea Recordurilor drept „cel mai lung poem de dragoste”, cu 98 de strofe. Există planeta Eminescu. Agenția Spațială NASA a dat numele lui Eminescu unui crater de pe planeta Mercur. Suntem mândri că pășim, cu emoție și infinită prețuire, pe urmele unui geniu!
Prezentarea artiștilor prezenți în această inedită expoziție a fost deschisă cu Rodica Pandele, eminentă studentă a maeștrilor Camil Ressu și Nicolae Dărăscu. Galeria Contrast, care s-a născut tocmai pentru a aduce un omagiu pictoriței Rodica Pandele și a ne bucura cu bogăția cromatică a operelor sale, a adus pe simeze lucrările Eminesciana, Vis, Lacul, plămădite după o aprofundată cunoaștere a creației poetului național.

O prezență marcantă a fost maestrul Corneliu Vasilescu, care a adus mireasma livezii Eminovici și parfumul de legendă al casei de la Ipotești, lucrări create spre a aduce, așa cum s-a exprimat artistul, „o veșnică recunoștință pentru Eminescu și idealurile lui românești, pentru faptul că ne-a scos din starea de inconștiență și ne-a dus la ideea de România; el a instaurat autoritatea cuvântului Țară.”
Sculptorul Radu Aftenie, autorul a două cunoscute lucrări de for public, Avram Iancu la Cluj-Napoca și Gheorghe Lazăr la Sibiu, a schițat un portret a lui Eminescu. Discipolul marelui Cornel Medrea a confirmat posibilitatea de a-și încununa prodigioasa-i carieră prin dăltuirea unui monument dedicat luceafărului poeziei românești.
Periplul a continuat cu omagiul adus de sculptorul Grigorie Minea, care a avut anul trecut o expoziție de excepție la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
Un prieten drag al galeriei Contrast a prezentat lucrarea Luceafăr întronat, acest dar divin ce i s-a făcut neamului românesc. Artistul Vasile Pop Negreșteanu este fascinat de Eminescu, pe care îl consideră „cuvântul generator de lumină”. În opinia sa, „cu darul lui Eminescu, putem să deschidem porțile sufletului”. În fiecare dimineață, el spune „bună dimineața, domnule Eminescu!”, pentru că a avut șansa ca fereastra casei sale din strada Plantelor să fie lângă sanatoriul Caritatea, locul în care poetul a trăit ultimele clipe. Pictând cupola bisericii din Negrești Oaș, artistul a avut sclipitoarea viziune de a-l așeza pe Eminescu acolo unde îi este locul, pe bolta stelară, lângă sfinții neamului românesc.
Prin lucrarea sa, Enigmaticul, sculptorul Ion Irimescu, Artist al Poporului, maestru emerit al artei, ne-a adus aminte de revista cu același nume, realizată acum două decenii, la Centrul Cultural Mihai Eminescu.
Artistul Marcel Chirnoagă, căruia i s-a decernat Premiul Academiei Române în anul 1975, a realizat sugestive gravuri din lirica eminesciană, pe care le-a adunat într-un album de colecție, de ținută academică, intitulat Poesii.
Bustul lui Eminescu care a dominat expoziția a fost creat de cel care a șlefuit 30 de ani multe talente la Liceul de Artă Nicolae Tonitza, sculptorul Nicolae Pascu Goia. Fascinantă este lucrarea artistei Valeria Belmega, care a transmis omagiul către tatăl sau, sculptorul Gh. D. Anghel, cel ce a intrat în istoria artei românești prin întruchiparea Luceafărului în fața templului Culturii Române, Ateneul Român. Au adus strălucire prin lucrările sale și sculptorii Doru Drăgușin – „aripa eminesciană”, Liviu Brezeanu – „gânduri eminesciene”, Constantin Sinescu – bust Eminescu și Bogdan Lefter – „toți sub aceeași stea”.
Portretele poetului în diferite etape ale vieții au întregit atmosfera de sărbătoare grație artistului Valentin Tănase, directorul studioului de arte plastice al Armatei, care a adus și câteva Gânduri de iubire. Spectacolul de culoare și lumină a fost completat de reputații artiști: Gheorghe Dican, Eugen Crăciun, Gheorghe Ciobanu, Alex Ivanov, Mircea Nechita, Daniel Crăciun.
Alte lucrări au fost realizate în taberele de creație artistică Portret, care s-au desfășurat pe meleaguri nemțene în parteneriat cu Fundația Imago, președinte Cornel Miftode. Frunza cea pribeagă, ramul, codrul, păsărelele somnoroase sunt prezentate pentru a încânta sufletul privitorilor și a aduce lumină, liniște, dragoste. Artiștii sunt Dumitru Bezem, Gheorghe Dănilă, Petru Diaconu, Mimi Revencu Niță, Mircea Romanescu.
Prin mesajul său, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, artistul Gheorghe Dican, a ținut să susțină inițiativa galeriei Contrast și să-și exprime bucuria reunirii unor importanți artiști români în această expoziție.
Fundația Națională „Niște Țărani” a realizat broșura Universul Eminescu, unde au fost adunate, împreună cu poetul Nicole Rotaru, citate celebre despre opera eminesciană, urmând a adăuga lucrările din această expoziție, pentru a realiza un album prin care să arătăm că încununarea creației unui artist trebuie să fie un semn al dragostei către geniul nepereche al neamului românesc. Eminescu este un izvor nesecat și poate să inspire, să educe, să cucerească generații de români. Fondatorul „Niște Țărani”, renumitul romancier Dinu Săraru, apreciază că „Eminescu – omul și opera – reprezintă simbolul sacru al spiritualității și identității naționale românești”.
La ceas aniversar, credem că cel mai frumos lucru pe care îl putem face cu ușurință pentru a-l sărbători pe Eminescu, este să îl citim, să îi cunoaștem opera, simțămintele, povețele, îndemnurile, gândurile. Ar trebui să îl întâlnim în instituțiile publice, în birourile noastre, în casele noastre, în orașele noastre.
Așadar, să oferim cadouri, cărți, tablouri, gravuri, sculpturi, pentru a duce mai departe geniul creator al celui care a marcat ireversibil literatura, etica și cultura românească.
Mulțumim reverențios, Mihai Eminescu, un gând bun tuturor artiștilor și slujitorilor Culturii Române.