Primăria Capitalei, prin Centrul Cultural „Expo Arte”, împreună cu Asociația „Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești” (R.O.S.T) au organizat, la finalul lunii noiembrie, „Afirmarea Românească la Expoziția Universală de la New York, 1939”. Evenimentul a avut loc în sala de festivități „Ion Heliade Rădulescu” a Bibliotecii Academiei Române și a avut ca scop reconstituirea momentului istoric „Expoziția Universală, New York, 1939”, care a reunit 62 de țări sub tema „Lumea de mâine”.
Țara noastră a strălucit, fiind apreciată de președintele Americii înaintea altor mari țări europene. A fost gândită imaginea României, de la acel moment, în acord cu moștenirea spirituală a istoriei și tradițiilor noastre; un program coerent, echilibrat, „sincer”, așa cum a fost caracterizat de Arh. G.M. Cantacuzino, implicat în evenimentul expoziției de la 1939.
Mai mult, cei prezenți la întâlnirea culturală din 28 noiembrie 2018 s-au bucurat de filme documentare cu imagini din arhive americane, în care se aduce un omagiu personalităților care au gândit și organizat participarea României la expoziția de la New York: Prof. Dimitrie Gusti, Comisar General al expoziției, desemnat de Regele Carol II-lea, Arh. G.M. Cantacuzino, arhitectul care a proiectat Pavilionul Oficial, Arh. Octav Doicescu , arhitectul care a proiectat Casa Românească și Olga Greceanu, prezentă la expoziție cu lucrările de pictură Intrarea lui Mihai Viteazul la Alba Iulia (o colaborare cu Dimitrie Știubei) și portretul Regelui Carol al II-lea. Prin implicarea Arhivei Naționale de Film, a avut loc și proiecția România
Evenimentul a găzduit și lansarea cărții Expoziția Universală de la New York, 1939, văzută de Olga Greceanu. Volumul cuprinde manuscrisul Cu vaporul Normandie peste Ocean și cele 15 episoade ale descrierii expoziției, publicate în ziarul „Universul”, 1939, de pictorița și scriitoarea Olga Greceanu, soția ultimului boier Greceanu, un mare specialist în domeniul irigațiilor, proprietar al culei de la Măldărești – Vâlcea, recunoscut în plan internațional. Dna Greceanu descrie călătoria peste ocean cu vaporul Normandie, apoi fiecare zi a expoziției, dar văzută prin ochii ei de artist, fin observator al detaliilor greu de sesizat de un jurnalist.
De asemenea, a fost dăruit catalogul evenimentului realizat la București, ce cuprinde prezentarea dnei Olga Greceanu, prof. Dimitrie Gusti, arhitecții G.M. Cantacuzino și Octav Doicescu, precum și manuscrisele emisiunilor de la Radio România Casa românească de la Expoziția din New York și Pavilionul național al României la Expoziția din New York.