Israelienii au primit cu mare bucurie măsurile de relaxare a izolării anunțate de primul ministru Benjamin Netanyahu. În sfârșit, ne-am putut vizita rudele, s-au deschis mai toate magazinele și marile centre comerciale, iar elevii și-au reluat cursurile. În aceeași zi, o ploaie torențială de mai s-a abătut asupra centrului țării ca și cum ar fi vrut să spele tot răul făcut de Coronavirus pentru un nou început. E foarte bună această notă optimistă; ne dă o stare de bine ieșirea din izolare, dar să nu uităm nicio clipă că dușmanul nu a fost lichidat. Coronavirusul există și trebuie să manifestăm precauții în continuare.

Este timpul ca Israelul, alături de lumea întreagă, să înceapă o altă luptă, cea pentru redresarea economiei. Armele grele folosite pentru a combate răspândirea Coronavirusului sunt acum tăcute în fața milioanelor de șomeri, o situație care poate duce de la disperare la pierderea de alte vieți omenești.

Daunele economice ale Coronavirusului sunt o nouă ciumă socio-economică, ale cărei rezultate ne vor afecta în lunile următoare. În fața virusului, Statul Israel a scos armele sale cele mai grele: Consiliul de Securitate Națională, Mossad, Agenția Shin Bet și întregul efectiv Tzahal (armata israeliană). Sistemul de sănătate nu a stat singur în fața provocărilor grele cu care a avut de-a face și, pentru prima dată în ani buni, a primit ajutorul celor mai importante persoane ale țării, respectiv responsabilii cu securitatea statului.

Se pare că, din momentul în care a fost rostit cuvântul „urgență”, barierele s-au spart și instrumentele de luptă pentru război au fost redirecționate către lupta împotriva Coronavirusului care a adunat toate resursele guvernamentale pentru a salva vieți.

Da, israelienii pot spune cu mândrie că sunt printre primele țări din lume care au reușit să stăpânească răspândirea micului dușman nemilos care încă răpește mii de vieți în lumea întreagă. Eroii noștri sunt medicii împreună cu tot personalul sanitar care au stat în linia întâi, dar și personalul administrativ care a coordonat activitatea din teren. Că simpatizăm dreapta sau stânga politică, nu putem să nu recunoaștem meritele deosebite ale Guvernului Netanyahu, care a reușit să conducă Israelul, evitând o tragedie așa cum s-a întâmplat în Italia, Franța, Marea Britanie sau SUA.

Marile centre comerciale sunt dezinfectate și pregătite să-și primească clienții

Marile centre comerciale sunt dezinfectate și pregătite să-și primească clienții

Totodată, este admirabil să observi pe străzi cum toată populația respectă cu strictețe regulile impuse de Ministerul Sănătății, astfel încât putem afirma că această victorie se datorează de fapt întregii țări. Israelienii s-au dovedit a fi, încă o dată, disciplinați și înțelepți, astfel încât, printr-un efort comun, au câștigat o bătălie care, în unele țări dezvoltate, s-a dovedit o misiune imposibilă.

Acum nu trebuie să ne culcăm pe laurii victoriei; greul nu a trecut definitiv. Israelul care a știut când trebuie să bage mâna adânc în buzunare, să aducă cele mai bune ventilatoare și echipamente medicale, care poate a încălcat câteodată reguli internaționale pentru a salva viețile cetățenilor săi, trebuie să continue pe același curs de acțiune pentru a face față următoarei provocări.

Aproximativ 400 de mii din totalul de un milion de șomeri nu se vor mai întoarce la locurile de muncă anterioare, potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor. Multe întreprinderi își vor declara falimentul, unele persoane vor suferi de depresii și chiar vor deceda dacă „boala economică” nu va fi tratată urgent.

Birocrația din lunile următoare ar putea fi la fel de mortală ca virusul însuși. Privim cu încredere în continuare spre guvernanți și sperăm că vor ști să conducă astfel încât să ieșim victorioși și din această luptă.