La început de iunie, meșteri ceramiști din toată țara, dar și din țări precum Franța, Spania sau Italia, s-au reunit pentru cea de-a 48-a ediție a celui mai mare târg al ceramicii populare românești, „Cocoșul de Hurez”, eveniment organizat de Primăria orașului Horezu, Vâlcea. Ca în fiecare an, Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani” a acordat Marele Premiu al târgului cultural celui mai iscusit maestru al artei ceramicii.


Reprezentanții juriului, fondatorul Fundației „Niște Țărani”, scriitorul Dinu Săraru, președintele Fundației, gl. lt. (r) Olimpiodor Antonescu, președintele de onoare al Fundației, Î.P.S. Dr. Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, conf. univ. dr. Corina Mihăescu, prof. Elena Stoica și dr. Florin Epure, directorul Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea, după o aprofundată studiere a operelor maeștrilor olari, au încredințat Marele Premiu doamnei Ioana Mischiu, pentru o viață în slujba roții olarului, pentru continuarea și apărarea tradițiilor și identității ceramicii de Horezu și pentru cultul „Mușcatelor roșii”.
Timp de trei zile (1-3 iunie), Satul de vacanță „Stejari” din Horezu a strălucit în culorile de pământ ale ceramicii românești și, în special, ale Ceramicii de Horezu și al meșteșugului olarilor, aflate în Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO din anul 2012.

Clipa