Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani” a sărbătorit vineri, 28 septembrie, la Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei, 20 de ani de activitate în slujba țăranului român. Fondatorul „Niște Țărani”, scriitorul Dinu Săraru, a mărturisit, la ceas aniversar, că „Fundamental pentru civilizația românească este țăranul. Din rândurile țăranilor s-au ridicat și domnii Țării Românești de care vorbește și actualul președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, într-un editorial publicat în revista fundației. (…) Ajungând la ideea că țăranul este aristocratul numărul unu, m-am gândit că ambițiile fundației trebuie să fie naționale, nu județene, nu bucureștene, nu de regiune.”
Despre începuturile fundației, dar și despre viziunea „Niște Țărani” a vorbit președintele fundației, gl. lt. (r) Olimpiodor Antonescu: „A fost un vis frumos, un vis plăcut, un vis al maestrului Dinu Săraru pentru a reuși să contribuie la propășirea civilizației țăranului român. (…) Fundația, de la înființarea sa, (…) a acționat în mod deosebit pentru a păstra nealterată identitatea și demnitatea țăranului român.”
La evenimentul cultural aniversar au luat mai luat cuvântul acad. D.R. Popescu, gl. (r) prof. univ. dr. Vasile Cândea, membru fondator al AOȘR, prof. univ. dr. Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române, violonistul și dirijorul Mădălin Voicu, secretar de stat în Ministerul Culturii, Sorin Mihăilescu, vicepreședintele Fundației „Niște Țărani”, precum și scriitorul Ștefan Mitroi.
Clipa