An de an, din mai 2006, Festivalul Național de Teatru Școlar „Niște țărani” fixează Vălenii de Olt, vechi așezământ tradițional din Oltenia, pe harta cultural-artistică a României. Inițiat acum treisprezece ani, sub egida Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște țărani”, care i-a împrumutat numele și crezul, cu binecuvântarea marelui Dinu Săraru – întemeietorul și președintele Fundației –, și consacrat mai apoi ca manifestare culturală de anvergură națională, Festivalul nostru a crescut ca viteazul din poveste și, îndrăzneț și tenace, a ajuns anul acesta la ediția a XIV-a. Ne-au fost alături de-a lungul anilor, prin osârdia mentorului nostru, nume mari ale teatrului și filmului românesc: Grigore Gonța, Eugenia Maci, Carmen Trocan, Nae Cosmescu, Geo Saizescu, Anca Sigartău, Rodica Mandache, Adela Mărculescu, Adriana Schiopu, Adriana Trandafir, Irina Rădulescu, Gabriel Fătu și alții. 

Sâmbătă, 18 mai 2019, zi luminoasă precum chipurile și sufletele copiilor veniți la Văleni-Olt pentru a-l omagia pe Măria Sa Țăranul Român, stâlpul de boltă al neamului nostru, a marcat o mare sărbătoare pentru membrii comunității locale, dar și pentru oaspeții lor. Aproape o sută de concurenți – zece trupe și șaptesprezece interpreți individuali –, tineri artiști cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, au evoluat pe scena Căminului Cultural din localitate, în fața unui public vioi și generos în aplauze și sub privirile juriului exigent, de înaltă ținută artistică, prezidat de marele actor Mitică Popescu – cel care l-a întruchipat în teatru și film pe Năiță Lucean, celebrul personaj central al nu mai puțin celebrului roman „Niște țărani”, de Dinu Săraru. Ne-am bucurat din plin de teatru, am fost încântați și inspirați. Iar de-acum putem spune și noi că Năiță Lucean a ajuns și la Văleni, ca oaspete drag al nostru, unde a fost președinte – pentru o zi, din păcate – al României cultural-artistice. Maestrul Mitică Popescu i-a avut alături pe etern fermecătoarea actriță a Teatrului de Comedie din București Anca Pandrea, soția la fel de celebrului și regretatului actor Iurie Darie, pe George Smarandache, directorul Centrului Cultural Eugen Ionescu din Slatina-Olt și, nu în cele din urmă, pe vicepreședintele Fundației „Niște Țărani”, Sorin Mihăilescu, cel ce a contribuit decisiv în ultimii ani la reușita manifestării.

La finele unei zile pline, după o lungă și animată deliberare, Juriul a decis acordarea a paisprezece premii. Iar palmaresul arată astfel: 

I. Trupe

1. Secțiunea Învățământ primar-gimnazial

• Locul I: Școala Gimnazială „Tudor Arghezi”, Năvodari-Constanța, trupa „Paradox Company”, îndrumător Abdul Cair Latip, cu spectacolul Cu toții suntem fiii unei mame;

• Locul II: Școala Gimnazială Seaca-Olt, trupa „Seaca Art”, îndrumători Mariana Dinu și Florina Dincă;

• Locul III nu s-a acordat.

2. Secțiunea Învățământ liceal

• Locul I: Liceul Tehnologic Văleni-Olt, trupa „Rusticus Auri”, îndrumător Elena Mihalache;

• Locul II: Colegiul Tehnic „Matei Basarab”, Caracal-Olt, trupa „Parodia”, îndrumător Eliza Mihaiela Mogoșanu;

• Locul III nu s-a acordat.

II. Monolog

1. Secțiunea Învățământ primar-gimnazial

• Locul I: Nicolae Cristian Laurențiu, Școala Gimnazială „Pan M. Vizirescu”, Braneț-Olt;

• Locul II: Diana Elena Nicolae, Școala Gimnazială nr. 6, Pitești-Argeș;

• Locul III: Marius Nicolae Diaconu, Școala Gimnazială „Pan M. Vizirescu”, Braneț-Olt.

2. Secțiunea Învățământ liceal

• Locul I: Stefan Olteanu, Colegiul Național „Ion Minulescu”, Slatina-Olt;

• Locul II: Petrișor Iulian Viespe, Liceul Tehnologic „Matei Basarab”, Caracal-Olt;

• Locul III nu s-a acordat.

III. Premii speciale

• Cea mai bună interpretă: Alexia Mircea, Școala Gimnazială nr. 6, Pitești-Argeș;

• Cel mai bun interpret: Victor Ghinea, Colegiul Național „I.C. Brătianu”, Pitești-Argeș;

• Cea mai bună regie: Monica Sterpan, Colegiul Național „Ion Minulescu”, Slatina-Olt, trupa „Artessium”, pentru spectacolul Drumul;

• Cel mai bun scenariu: Trupa „Comicus”, Liceul Tehnologic nr. 1 Balș-Olt.

Spre marea bucurie a comunității locale, Marele Premiu al Festivalului, Opinca de Aur, a rămas anul acesta, pentru întâia oară, la Văleni. Câștigător – un interpret individual, talentatul și entuziastul Andrei Daniel Avram, elev în clasa a X-a la Liceul Tehnologic din localitate.

Fondatorul Festivalului a decis acordarea a două diplome speciale, prin care a fost conferit Titlul de Doamnă de România doamnei Viviana Săraru, pentru grația și devoțiunea cu care însoțește și ocrotește unul dintre cele mai semețe vârfuri ale culturii noastre naționale, și Titlul de Domn de România domnului Ion Aurel Pop, președintele Academiei Române, pentru înalta slujire a românismului, prețuirea artei dramatice românești și grija pentru patrimoniul rural național. Din partea Fundației, vicepreședintele Sorin Mihăilescu a acordat Plicul Aniversar „Dinu Săraru 85”, cu diplomă, celor implicați în susținerea și creșterea Festivalului.

Ne-am bucurat pe deplin, dar ne-am mai oprit o clipă pentru a reflecta la aspectele mai puțin reușite ale ediției. În primul rând, premiile neacordate vorbesc atât despre exigența juriului, cât mai ales despre carențe în pregătirea momentelor artistice. Într-o școală românească sufocată de goana după hârtii a cadrelor didactice, cu programe încărcate care conduc la suprasolicitarea și epuizarea elevilor, este de așteptat – deși complet de nedorit –, să se facă rabat la calitate; iar elevii noștri care încă își doresc să învețe nu mai iubesc școala, văd în ea o corvoadă și sunt adesea lipsiți de modele, grija și îndrumarea cuvenite.

Cantitativ, nici participarea nu a fost la nivelul anilor trecuți. În mod cert, aceasta are legătură cu decizia discutabilă, fundamentată strict administrativ și birocratic, a comisiei ministeriale de analiză și evaluare a proiectelor, care, în urma unei participări din numai nouă județe la ediția 2018, a retrogradat Festivalul nostru de la rangul de național la acela de regional. Fără a se ține cont de relevanța si impactul temei, de investițiile în asigurarea unor instrumente de promovare actuale (site web, pagini pe rețelele de socializare etc.), dar și de restul eforturilor (de pildă ambițiosul subproiect O carte pentru fiecare – prin care fiecare artist care urcă pe scena noastră primește câte o carte din opera scriitorilor români –, o invitație la lectură și nu numai atât), ne vedem în fața unei stări de fapt pe care nu am putut-o influența și care ne periclitează proiectele și aspirațiile.

Puterea noastră stă, însă, în mult mai mult de atât. Ne hrănim cu tradiții și cu (deja) tradiția proprie. Ne cunoaștem și ne prețuim rădăcinile, iar profunzimea și robustețea lor ne arată că viitorul ne aparține. Urmează o ediție jubiliară, a XV-a. Vă așteptăm la teatru, la Vălenii de Olt!

Alexandru Fifoiu