Sursa foto: Uzp.org.ro

Peste o sută de personalități culturale din întreaga lume au participat, între 9 și 16 iulie, la cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional „Nopțile de Poezie de la Curtea de Argeș”. Organizat de Fundația Academia Internațională Orient-Occident, ediția din acest an a evenimentului poetic de amploare a atras reprezentanți de marcă din nu mai puțin de 31 de țări.

Programul săptămânii pline de întâlniri culturale a cuprins peste două sute de recitaluri, în cadrul cărora au fost prezentate peste o mie de poezii în toate limbile țărilor-participante. Mai mult, festivalul a găzduit și numeroase expoziții de artă, lansări de carte, concerte și ceremonii.

În noaptea decernării premiilor, juriul format din directorul artistic al festivalului acad. Carolina Ilica, directorul cotidianului „Argeșul” și eseistul prof. dr. Mihai Golescu și poetul, eseistul și traducătorul Victoria Milescu a acordat „Marele Premiu Național pentru Literatură” lui Dinu Săraru, „Marele Premiu Internațional de Poezie” lui Roberto Resendiz Carmona (Mexic), „Premiul European pentru Poezie” lui Omar Garcia Obregon (Anglia) și „Premiul Orient-Occident pentru Arte și Științe” lui Abdelouahhab Errami (Maroc) pentru poezie și eseu, lui Grigore Leșe (România) pentru arta interpretării cântecului tradițional românesc și pentru păstrarea autenticității folclorului național, Mihaelei Gabriela Helmis (România) pentru interviurile culturale de excepție cu mari personalități și lui Iulian Uță (România) pentru eseu și jurnalism autentic.

Pe parcursul celor 23 de ediții ale festivalului, „Nopțile de Poezie de la Curtea de Argeș” a reunit, în fosta capitală a Țării Românești și actualul oraș al versurilor, peste 1,700 poeți din mai bine de o sută de țări.

Clipa