Nathan Fawles și Raphaël Bataille. Maestrul morocănos și învățăcelul exasperant. Amândoi aflați în același timp în același loc — la început de toamnă caldă pe misterioasa și feerica insulă Beaumont. Bun venit în lumea lor, a scriitorilor, unde „totul este în mod potențial sursă de inspirație și material de ficțiune, dar nimic nu se regăsește într-un roman așa cum a fost văzut, trăit sau cunoscut”.

Pentru tânărul romancier-narator Raphaël, Fawles este fruntașul incontestabil al literaturii contemporane, dar și etalonul personal în universul cuvintelor. Păcat că stima nu e reciprocă, iar Raphaël resimte respingerea idolului său ca cea mai mare lovitură sub centură.

Fawles s-a săturat până peste cap de orice avea câtuși de puțin legătură cu scriitura. Tocmai de aceea se retrăsese pe insulă în urmă cu 20 de ani — să scape de presa sufocantă, cititorii însetați de încă un roman sub semnătura sa și autorii aspiranți care-l idolatrizau peste măsură. Tot de atunci n-a mai scris niciun cuvânt.

Din nefericire pentru Fawles, acesta este unicul motiv pentru care Raphaël a ajuns în Beaumont. După ani plini de tentative nereușite de a-și contacta autorul preferat, a obținut prin minune un post la o mică librărie tocmai pe insula unde se izolase eroul său.

Dar nimic nu-l putea pregăti pentru seria de secrete bine-îngropate, întâmplări tulburătoare și, citându-l pe Kafka, lovirea de „adevărul viu”, „cu chip schimbător”, care-i va da lumea peste cap, la propriu și la figurat. Adevărul pe care îl va (re)simți cu intensitatea specifică scriitorilor și-l va așterne pe pagini în frenezia inspirației, pentru că, indiferent de consecințe, „ca să provoci emoții, trebuie mai întâi să le trăiești”.

Romanul Viața secretă a scriitorilor este o călătorie spirituală și „un omagiu adus literaturii” (Libraire Lamartine) camuflate în haina unui thriller alert. Guillaume Musso, autorul francez prolific și îndrăgit de cititori din întreaga lume, captează atât prin forma dinamică, alternând pasaje narative cu fragmente din articole de presă, interviuri și telegrame, dar mai ales prin esența însuflețită cu gânduri și trăiri reale ale scriitorilor. Bogat în dialoguri oneste, personaje vii și lecții de viață subtile, romanul este un must-read pentru orice iubitor de carte care, la fel ca Raphaël Bataille, citește „nu ca să evadez din viața reală în favoarea unui univers imaginar, ci pentru a reveni în lumea transformată prin lecturile mele”.

Viața secretă a scriitorilor Guillaume Musso Editura Trei, București, 2020

Viața secretă a scriitorilor Guillaume Musso Editura Trei, București, 2020