Vântul tăios și rece, asmuțit din tării, la sfârșit de noiembrie, asupra Bucureștilor, n-a împiedicat cititorii să umple până la refuz Cafeneaua Capșa, gazdă, în saloanele sale care păstrează aroma aristocratic-boemă de odinioară, a lansării celui mai recent roman al scriitorului Dinu Săraru, Marele Premiu la Monte Carlo sau dedublarea.
Academicianul Ilie Bădescu a dat startul evenimentului editorial, inspirat moderat de cunoscutul gazetar Adrian Ursu, reputatul sociolog subliniind în alocuțiunea sa faptul că autorul „inaugurează cu Ura din Ochii vulpii și, culminativ cumva, cu acest Marele Premiu la Monte Carlo, o specie aparte a romanului, pe care l-am încadrat în ceea ce aș denumi roman hermeneutic (…). Prezența filonului oniric într-un Monte Carlo somptuos, dar confiscat de o simbolistică formală, adică de mult formalism spre ritualizare, multă lume cultă înecată în ceremonial, este un procedeu extraordinar. În simetrie răsturnată cu ochii vulpii din celălalt roman hermeneutic, ochii caprei care plâng și blestemă din acest roman inaugurează o serie motivică, aceea a ochilor care proorocesc, a privirilor care trimit un avertisment cumplit etc. Tot un procedeu hermeneutic este ilustrat prin paralela celor două rame: pușcăria și hotelul, tot profeții și acestea”.
Au vorbit despre roman, viață și literatură istoricul și criticul de film Manuela Cernat și directorul general al Editurii RAO, Ovidiu Enculescu. La finalul întâlnirii cu cititorii, scriitorul Dinu Săraru s-a „despovărat”, cu savoare și vivacitate, în fața prietenilor cititori, de o parte din amintirile și poveștile adunate într-o „raniță de viață”.
Comentarii recente