Vrednicul de pomenire arhiepiscop Gherasim Cristea, acum două decenii, alături de un grup de intelectuali vâlceni, a avut, la inspirația dumnezeiască, inițiativa alegerii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul ca ocrotitor spiritual al municipiului Râmnicu-Vâlcea.
Anul acesta, împlinindu-se două decenii de la această alegere, Arhiepiscopia Râmnicului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, a organizat o serie de evenimente cultural-duhovnicești spre a marca după cuviință această aniversare și prăznuirea sfântului care a făcut prin lucrarea sa ca urbea vâlceană de pe malul Oltului să devină Capitala tiparului.
Evenimentele cultural-religioase au debutat pe 22 septembrie, în sala Iosif Episcopul a Casei Sfântului Ierarh Calinic, cu vernisajul expoziției de carte veche românească și documente, intitulată „Mari episcopi – cărturari ai Râmnicului din secolul al XVIII-lea”, anul 2019 fiind declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul comemorativ al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română, apoi, în aceeași sală, a avut loc cea de-a XVII-a sesiune anuală de comunicări a Centrului de Studii Medievale și Premoderne Antim Ivireanul. Au susținut alocuțiuni: arhim. dr. Policarp Chițulescu, Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, arhim. Mihail Stanciu, de la Mănăstirea Antim din București, dl. conf. univ. dr. Ioan St. Lazăr, pr. dr. Ștefan Zară, prof. dr. Ioan Soare, pr. dr. George Pomenește, precum și alți invitați. Întrunirea culturală a continuat cu lansarea noutăților editoriale dedicate Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și publicate de Editura Praxis a Arhiepiscopiei Râmnicului. Primul volum prezentat a fost cel al domnului conf. univ. dr. Ion Marian Croitoru, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Valahia din Târgoviște, intitulat Sfântul Antim Ivireanul – apărător al legii strămoșești, apoi a fost prezentat un alt volum, publicat de aceeași editură, în urmă cu doi ani: Eugen Negrici, Antim Ivireanul – logos și personalitate. Întrunirea s-a încheiat cu prezentarea nr. XXVIII al revistei „Lumina lumii”, periodic al Centrului de Studii Medievale și Premoderne „Antim Ivireanul”.
Iubitori de cultură vâlceni au participat miercuri, 25 septembrie, la Filarmonica Ion Dumitrescu din municipiul Râmnicu-Vâlcea, la manifestarea „Didahii antimiene – lecturi adaptate din scrierile Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul”, susținută de actorul Costel Constantin, de la Teatrul Național București „Ion Luca Caragiale”, alături de Formația vocal-instrumentală de muzică veche a Arhiepiscopiei Râmnicului și de Corul Seminarului Teologic Sfântul Nicolae din municipiul Râmnicu-Vâlcea. În cadrul recitalului a fost interpretată în premieră Balada Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, iar la finalul acesteia a avut loc un moment festiv: Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a acordat „Ordinul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” unor personalități care de-a lungul timpului, prin faptele lor, s-au arătat a fi nu doar cinstitori, ci și următori ai Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Primăria municipiului Râmnicu-Vâlcea a organizat joi, 26 septembrie 2019, în sala de festivități, o reuniune omagială dedicată Sfântului Antim Ivireanul, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de când a fost ales ocrotitor spiritual al Râmnicului. La această întrunire a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care a subliniat în cuvântul susținut contribuția Sfântului Ierarh Antim pentru dezvoltarea orașului Râmnicu-Vâlcea.
Evenimentele cultural-duhovnicești în cinstea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul au culminat în ziua de vineri, 27 septembrie, cu săvârșirea Sfintei Liturghii la biserica Mănăstirii Antim din cartierul Troianu, cu hramurile Izvorul Tămăduirii și Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Theodor, Mitropolit de Ahaltsihe și Tao-Klargeti și Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, alături de Preasfințitul Părinte Quais, Episcop de Erzurum și vicar-patriarhal al Patriarhiei Greco-Ortodoxe a Antiohiei și a Întregului Răsărit, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. În soborul slujitorilor, alături de părinții stareți de la mănăstirile vâlcene și preoții de la bisericile din municipiul Râmnicu-Vâlcea, au făcut parte doi preoți din Georgia, Arhim. Grigori Kurtsidze și Protoiereul Alexei Ksutashvili, profesor la Institutul de Teologie din Tbilisi, cât și preotul comunității românești din Sophia. Lucrul acesta a concretizat dorința Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie de a avea reprezentanți în cadrul acestor manifestări atât din Georgia, unde s-a născut Sfântul Antim, dar și din meleagurile slave și arabe, pentru toate aceste spații geografice Sfântul Ierarh Antim tipărind cărți de cult.
Arhiepiscopia Râmnicului și Uniunea Artiștilor Plastici din România au organizat în seara aceleiași zile a prăznuirii Sfântului Antim, la Galeria Artex din

Râmnicu-Vâlcea, vernisajul „Expoziției de acuarelă și icoane tradiționale pe sticlă”, desfășurată sub patronajul spiritual al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Lucrările expuse pe simeze au fost alcătuite de către douăzeci și trei de artiști plastici participanți la două tabere naționale de creație organizate de cele două instituții, puse sugestiv sub ocrotirea aceluiași sfânt. Alături de Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului, inițiatorul acestor două tabere a fost Gheorghe Dican, vicepreședinte al U.A.P. din România și președintele U.A.P. Vâlcea. La vernisaj, din partea Arhiepiscopiei Râmnicului a fost prezent pr. consilier cultural Ștefan Zară, care și-a exprimat dorința de a fi permanentizate cele două tabere de creație, desfășurate sub ocrotirea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, arhiereu mărturisitor al Bisericii noastre și artist filocalic, pe care Hrisant Notara îl numea „floarea cu străluciri de aur a toată arta cea bună”. Seara s-a încheiat printr-un concert al Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, dedicat acestei prăznuiri, la care alături de Înaltpreasfințitul Varsanufie al Râmnicului a fost prezent și Înaltpreasfințitul Theodor, Mitropolit de Ahaltsihe și Tao-Klargeti.
Toate aceste evenimente culturale și duhovnicești au lucrat spre reafirmarea importanței, atât în plan spiritual, cât și cultural, hotărârii Consiliului Local al Primăriei Râmnicu-Vâlcea din anul 1999, luată sub inspirația dumnezeiască pe care a avut-o părintele Vâlcii de atunci, vrednic de pomenirea veșnică, Arhiepiscopul Gherasim Cristea, ca Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul să fie ocrotitorul urbei de la poalele Dealului Capelei.

Manifestarea „Didahii antimiene – lecturi adaptate din scrierile Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul”, Filarmonica „Ion Dumitrescu”, Râmnicu-Vâlcea