Redacția Revistei Clipa își exprimă durererea și regretul pentru trecerea în neființă a maestrului GRIGORE CONSTANTINESCU, profesor universitar, doctor în muzicologie al Academiei de Muzică „G. Dima” din Cluj, autor a zeci de cărți – monografii, volume de analiză și istorie a muzicii – cea mai recentă fiind Patru secole de operă, o lucrare monumentală, apărută sub egida Editurii ONB. Grigore Constantinescu a fost Președinte al Uniunii Criticilor Muzicali din România, Doctor Honoris Causa al Universității de Arte „George Enescu” din Iași și colaborator constant al publicației noastre de la prima apariție.

Redăm, în această pagină, ultimul articol trimis de domnia sa pentru Revista Clipa.

În ampla sală destinată muzicii simfonice, din dorința de a pune în valoare ansamblul orchestral cu mare renume – Filarmonica din Sankt Petersburg –, s-a pregătit evoluția unei formații îndelung așteptate, aparținând maestrului Yuri Temirkanov. Totuși, au intervenit unele modificări, astfel că programul atractiv proiectat a revenit unui al doilea șef de orchestră, Vassily Serafimovich Sinaisky.

Chiar cu asemenea schimbări, atractivitatea programului rămâne semnificativă, din moment ce capodopera beethoveniană – Concertul nr. 4 op. 58 în Sol major pentru pian și orchestră – era muzica de debut a acestei seri.

Solistul cu un nume de seamă a fost argentinianul Nelson Freire. Până în 1964, Freire câștigase primul său premiu la Concursul Internațional de Muzică „Vianna da Motta” de la Lisabona, Portugalia, și primise, de asemenea, Medalia Dinu Lipatti. În decembrie 2001, a prezidat juriul pentru competiția „Marguerite Long” de la Paris și la Concursul Internațional de Pian de la Rio de Janeiro.

Versiunea interpretativă a muzicii lui Beethoven a fost remarcată stilistic de bucureșteni, în dialogul cu dirijorul Sinaisky, primind aplauze remarcabile pentru partitura pianistică și bisul semnat Christoph Willibald Gluck.

De un succes remarcabil s-a bucurat, de asemenea, Simfonia I în Re major Titanul de Gustav Mahler, partitură care a cunoscut o versiune convingătoare, oferită de ansamblul Filarmonicii din Sankt Petersburg, sub gestul expresiv al maestrului Vassily Sinaisky, Remarcăm entuziasmul melomanilor sălii arhipline a Festivalului.