Festivalul Internațional „Vară Magică”, ce a avut loc la Ateneul Român în perioada 11 iulie-29 august 2018, a fost dedicat Centenarului Marii Uniri, dar, totodată, a fost și un omagiu adus României cu interpreți de faimă mondială și unele dintre cele mai bine cotate orchestre de tineret ale Europei. Ediția a 12-a a debutat în 11 iulie, cu o premieră europeană: concertul „Violoncelissimo”, cei mai buni o sută de violonceliști români, dirijor maestrul Cristian Mandeal, veniți din Timișoara, Cluj, Iași, București și Chișinău. A urmat un concert de muzică barocă, cu instrumente istorice, oratoriul Patimile după Matei de Johann Sebastian Bach – pentru a da un semnal al colaborării între etnii – români, maghiari și sași au cântat în cor și orchestră, componența europeană fiind întregită de muzicieni din Olanda, Germania și Ungaria. În al treilea concert au evoluat pe scenă „cele mai mari familii de muzicieni români ai ultimului deceniu”: celebrul pianist Valentin Gheorghiu, alături de soția sa, Roxana și de fiica lor, Valentina. O a doua familie era formată din violoncelistul Marin Cazacu, fiul său, Ștefan, și fiica sa, Iulia Adriana Cazacu, și familia violonistului Gabriel Croitoru, alături de fiica sa, Simina. Sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, foști membri ai Orchestrei Române de Tineret au continuat să facă cinste țării interpretând Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor de Antonin Dvořák, Suita Cavalerul Rozelor de Richard Strauss și celebrul Bolero de Maurice Ravel. Intitulat Noapte de Sânziene, recitalul susținut de violonistul Alexandru Tomescu, a fost un duo acompaniat de pianista Sînziana Mircea. Frumoasa sa poveste muzicală este marcată de sunetele divine ale viorii Stradivarius Elder-Voicu, iar experiența dobândită l-a ajutat de Alexandru Tomescu, odată cu revenirea în țară, să schimbe percepția conaționalilor săi asupra muzicii clasice.
„Vara Magică” a fost marcată în continuare de Orchestra Națională de Tineret a Germaniei, pentru a doua oară aflată pe scena Festivalului Internațional. Cu un palmares demn de invidiat, orchestra a fost condusă, de-a lungul timpului, de dirijori renumiți. Ansamblul german s-a întâlnit cu Orchestra Națională de Tineret a Spaniei. În acest an, orchestra participă pentru a doua oară la Festivalul Internațional „Vară Magică”, de această dată alături de solistul Asier Polo. Pe scenă a urcat apoi London Schools Symphony Orchestra, la primul ei contact cu publicul din România. Următorul concert pe scena Ateneului a fost oferit de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal. Inițiat în urmă cu un deceniu, prin strădania profesorului Marin Cazacu, a dirijorului Cristian Mandeal și a promotorului Dorin Ioniță, conducătorul societății culturale Lanto Communication, proiectul artistic Orchestra Română de Tineret reunește cei mai buni tineri muzicieni. Ajunsă la maturitate, orchestra își continuă călătoria în lumea muzicii de calitate și a recunoașterii internaționale. Din noiembrie 2011, ansamblul este membru al Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret – EFNYO. Al zecelea concert a fost susținut de Orchestra de Tineret România-Moldova, dirijată de Horia Andreescu. O experiență unică de creativitate colectivă, cu pasiune și dăruire, Orchestra de Tineret România-Moldova a fost fondată de violoncelistul Marin Cazacu în 2015, cu sprijinul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” și al Lanto Communication și a concertat pentru prima dată pe scena Ateneului Român în cadrul Festivalului Internațional „Vară Magică.
Spectatorii au fost încântați de calitățile interpretative ale membrilor Wiener Jeunesse Orchester. În Orchestra Vieneză de Tineret, în cei peste 30 de ani de existență, s-au format sute de profesioniști, mulți dintre ei făcând parte din mari orchestre, precum Filarmonica din Viena, Orchestra Simfonică din Viena, Camerata Academica Salzburg, sau au devenit excelenți pedagogi la universități și școli de muzică. Sub bagheta dirijorului Herbert Bock, tinerii austrieci erau prezenți pentru a treia oară pe scena Festivalului Internațional „Vară Magică”. În final de august, Concertul de închidere a stagiunii 2018 a fost susținut de Orchestra Națională de Tineret a Franței, cotată drept una dintre cele mai bune de profil din Europa. Prezenți la mai multe evenimente culturale din România, de această dată, tinerii francezi au intonat muzica de despărțire a publicului de la Ateneul Român, melomanii participanți ai ediției a VII-a a Festivalului Internațional „Vară Magică”. Sărbătorind și programului „Orchestre europene omagiază România”, interpretând piese de Camille Saint Saens, Igor Stravinsky și Claude Debussy, sub bagheta lui Fabien Gabel. Stagiunea „Vară Magică”, una dintre puținele manifestări de acest fel din Europa, a reușit să se impună drept unul dintre evenimentele emblematice ale Capitalei.
Comentarii recente