Pandemia de coronavirus a luat lumea prin surprindere, întregul concept de comunicare interumană fiind modificat în sensul creșterii importanței comunicării mediate concomitent cu măsurile de distanțare socială impuse ca măsură non-farmaceutică de combatere a răspândirii noului virus. Această măsură a determinat schimbarea modului în care mulți dintre noi ne raportăm la muncă și la educație, în sensul utilizării preponderente a spațiului virtual în realizarea acestor activități. În același timp a fost neglijată componenta de securitate informatică, milioane de oameni lucrând de la distanță în condiții nesigure, ceea ce explică într-o anumită măsură creșterea mare a numărului de atacuri cibernetice (campanii de spam, scam și phishing, malware și denial of service DDoS) care exploatează subiectul pandemiei de coronavirus. În martie 2020, specialiștii de la Bitdefender raportau un număr de cinci ori mai mare al atacurilor informatice legate de coronavirus față de februarie 2020, de la 1.448 la peste 8.000 (Bitdefender News, 20 martie 2020).
Mai mult, au fost raportate atacuri de tip nou care exploatează frica și nevoia acută de informare manifestată de publicul larg și temerile cauzare de coronavirus. Acest nou trend, denumit de către specialiştii în securitate cibernetică „Fearware”, se remarcă prin faptul că indivizii sunt mult mai susceptibili de a fi păcăliți sau înșelați în perioadele de incertitudine globală, devenind victimele atacurilor cibernetice (Certsign.ro). Gradul ridicat de accesare a acestor e-mailuri se bazează pe aspectul oficial, exploatarea unui subiect de interes extrem de ridicat, respectiv stările de teamă/anxietate provocate de acesta în rândul populației. Mai mult, astfel de atacuri la nivelul populației sunt eficiente atunci când sunt folosite pe canale de comunicare instant precum SMS, iMessage, WhatsApp, WeChat etc.
Este și cazul României, care ocupă locul al nouălea în topul țărilor unde s-au raportat atacuri frecvente în strânsă legătură cu pandemia de coronavirus. CERT-RO (Alerte din 19 și 31 martie 2020) a emis alerte periodice în martie 2020 privind desfășurarea unui val de campanii de tip scam se folosesc de identitatea vizuală a unor retaileri sau hypermarket-uri populare în România (Lidl, Ikea sau Kaufland, Pepco, MegaImage). Principalul mediu de propagare este cel mobil, răspândirea având loc prin intermediul aplicației de mesagerie WhatsApp, iar utilizatorii sunt ademeniți să acceseze un link de posibilitatea câștigării unui beneficiu financiar sau a unor premii tentante (Alertă CERT-RO, 19 martie 2020). În acest context CERT-RO recomandă ca în cazul ofertelor promoționale sau a concursurilor organizate online, validați existența unor astfel de inițiative pe canalele oficiale ale companiilor implicate (website, canale oficiale de social media).
Astfel, în contextul pandemiei de coronavirus, unii experți în domeniul IT vorbesc de riscurile unei pandemii cibernetice (Organizația Mondială a Sănătății și Raportul Thales, 24 martie 2020). Hackeri sau grupuri criminale sprijinite de state folosesc pandemia și frica oamenilor ca pe o oportunitate pentru a lansa atacuri cibernetice țintite asupra sistemelor informatice ale instituțiilor de sănătate sau guvernamentale, ale companiilor și organizațiilor private, dar și ale persoanelor fizice. În acest context în care primim informații din foarte multe locuri, este necesar să fim extrem de atenți la ce accesăm, cu recomandarea de a ne baza pe sursele oficiale. Spre exemplu, în România a fost promovată lista surselor oficiale de informare despre coronavirus: Ministerul Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne.
Comentarii recente