Statele membre care dețin Președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru șase luni. În cursul acestei perioade de șase luni, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

În perioada 2019-2020, trioul este alcătuit din președințiile României, Finlandei și Croației. Conform programului comun, cele trei președinții vor marja pe importanța valorilor comune ale Uniunii, precum: respectarea demnității umane, a libertății, a democrației, a egalității, a statului de drept și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. De asemenea, pentru cele trei președinții prioritară este îmbunătățirea cunoștințelor cu privire la UE și sporirea, în special în rândul tinerilor, a gradului de sensibilizare privind politicile UE orientate spre cetățeni. Mai mult, cele trei președinții vor acorda o atenție deosebită echilibrului optim dintre politicile tradiționale și noile priorități și provocări comune, fapt subliniat în programul comun postat pe site-ul oficial al Consiliului Uniunii Europene.

România deține pentru prima dată președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene. Motto-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene este „Coeziunea, o valoare comună europeană”. Logo-ul oficial a fost stabilit, în 2017, prin concurs public de creație organizat de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Afacerilor Externe, și câștigat de Ioan Nicolae Dobrinescu, elev la Colegiul Național „I.L. Caragiale” din București. Uniunea Europeană este ilustrată prin intermediul unui lup, animal prezent în mitologiile majorității culturilor europene, și printr-o integrare grafică armonioasă a simbolisticii europene.

Programul Președinției române pentru primele șase luni ale trioului (1 ianuarie-30 iunie 2019) se axează pe patru priorități principale: Europa convergenței, o Europă mai sigură, Europa ca actor global puternic și Europa valorilor comune. O Uniune consolidată și puternică se bazează și pe cunoașterea culturii, mentalității și tradițiilor diferitelor grupuri ce coexistă în societățile europene, precum și prin promovarea unei interacțiuni interculturale și a unui dialog mai bune.

Este o perioadă dificilă dat fiind faptul că Uniunea Europeană se confruntă cu probleme importante precum: Brexit, dosarul migrației – cu toate fricțiunile dintre statele membre, funcționarea UE cu mai multe viteze pentru diverse țări sau/și cadrul financiar multi-anual post 2020. Această președinție oferă oportunitatea de a pune în context european probleme diverse, între care se inscrie și problema nerespectării drepturilor românilor din comunitățile istorice.

Mai mult, conștientizarea și promovarea valorilor europene la nivelul întregii societăți trebuie să se reflecte și în eforturile de combatere a rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și în descurajarea discursului bazat pe ură. (Romania2019.eu, pp. 8-9). Legat de acest obiectiv, combaterea dezinformării online și a știrilor false, inclusiv prin ameliorarea educației în domeniul mass-media și dezvoltarea de mecanisme europene care promovează bunele practici în combaterea dezinformării constituie un deziderat important pe agenda de lucru a Președinției române căruia îi vom acorda importanța cuvenită în viitoarele cronici europene.

Sursa foto: Romfilatelia.ro